Zagrebački Holding
Mapa webaKontakti
Zagrebački digitalni grad

Naselje Novi Jelkovec najbolje pokriveno optičkom mrežom

Zagrebački digitalni grad je podružnica Zagrebačkog holdinga d.o.o. na koju je Grad Zagreb prenio sva prava i obveze za korištenje, održavanje, razvoj i upravljanje sustavom distribucijske telekomunikacijske kanalizacije (DTK) na području Grada Zagreba – ukratko je pojasnila djelokrug poslovanja voditeljica podružnice Zagrebački digitalni grad Ivana Krivić u današnjoj emisiji Radio Sljemena "Zagrebački razgovori".

Riječ je o najmlađoj podružnici Zagrebačkog holdinga koja je s operativnim radom započela 2007. godine  kada je donesen cjenik najma telekomunikacijske kanalizacije, a 2009. je registrirana kao upravitelj telekomunikacijskom mrežom na području Grada Zagreba.
 
Krivić je obrazložila da je primarna uloga Zagrebačkog digitalnog grada ulaganje u razvoj telekomunikacijske kanalizacije, a zatim sklapanje ugovora o najmu i korištenju DTK sustava s vlasnicima telekomunikacijskih vodova odnosno telekomunikacijskim operatorima.
 
Četrdeset  posto površine Grada Zagreba je nepokriveno DTK mrežom. Nepokrivena su većinom rubna naselja grada,  dok se u novo izgrađena naselja unaprijed planira i postavlja telekomunikacijska kanalizacija. Krivić je sa zadovoljstvom ustvrdila da je naselje Novi Jelkovec najbolji primjer dobro planirane i postavljene DTK mreže, te da se u spomenutom naselju nalazi čak 50% optičkih kabela postavljenih u cijeloj Hrvatskoj.
 
- Stanovnici naselja Novi Jelkovec imaju jedinstvenu mogućnost izbora telekomunikacijskog operatera između njih čak šest s kojima Digitalni grad ima potpisan ugovor o najmu na tom području. Operateri na tom području moraju nižom cijenom i kvalitetnijom uslugom zaslužiti svakog korisnika – nastavila je Krivić.
 
Na pitanje o tužbi Hrvatskog telekoma vezano za vlasništvo nam telekomunikacijskom kanalizacijom u Gradu Zagrebu, Krivić je kratko odgovorila da je spor u tijeku, no da je DTK mreža prema svim parametrima neupitno vlasništvo Grada Zagreba.
 
Pitanja slušatelja odnosila su se na problematiku uvjeta i ugovore korisnika s telekomunikacijskim operaterima koja nije u nadležnosti Digitalnog grada te su upućeni da se za pomoć obrate HAKOM-u.
 
Krivić je naposljetku naglasila da su planovi za budućnost prvenstveno usmjereni na rekonstrukciju i financiranje telekomunikacijske mreže u dijelovima grada koji još nisu pokriveni DTK mrežom.
 
- Sredstva za rekonstukciju planiramo povući iz fondova EU, budući da se radi o iznimno skupim projektima u kojima je povrat investicija minimalno 10 godina – izjavila je Krivić.
 
 Također je u planu projekt pod nazivom „Gradnja integrirane infrastrukture“ koji ima za cilj sinkronizirati sve infrastrukturne projekte u Gradu Zagrebu u svrhu smanjivanja troškova i efikasnijeg postavljenja potrebne komunalne mreže.