Zagrebački Holding
Mapa webaKontakti
Zagrebački digitalni grad

Usvojen Pravilnik o tehničkim i uporabnim uvjetima za svjetlovodne distribucijske mreže

Vijeće HAKOM-a (Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije) početkom rujna donijelo je Pravilnik o tehničkim i uporabnim uvjetima za svjetlovodne distribucijske mreže. Ovim pravilnikom propisani su uvjeti koji moraju biti zadovoljeni prilikom razvoja, planiranja, projektiranja te izgradnje, uporabe i održavanja svjetlovodne distribucijske mreže u Republici Hrvatskoj.
 
Njegovom objavom Hrvatska je ušla u red zemalja koje imaju zakonski podržanu i propisanu gradnju mreža budućnosti – svjetlovodnih mreža, a čime se ne mogu pohvaliti i mnogo razvijenije zemlje. Nezanemariv je utjecaj ovakvog pravilnika na cjelokupno tržište elektroničkih komunikacijskih usluga, utjecaj koji će imati na rast konkurentnosti, smanjenje cijena, razvoj  novih usluga te tehnološki, gospodarski i društveni rast koji uvijek prati razvoj suvremene infrastrukture.

Podružnica Zagrebački digitalni grad osobito podržava odabir P2P topologije svjetlovodne distribucijske mreže, kao jedine topologije koja omogućuje stvarnu liberalizaciju tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga te omogućuje otvoren pristup svakog operatora svakom krajnjem korisniku.
 
Također smatramo odabir SM svjetlovodnih vlakana kapacitivno većih od MM te preporuku korištenja tehnologije mikrocijevi i mikrokabela iznimno kvalitetnim. Novi Pravilnik nedvojbeno potiče uporabu mreže na nediskriminirajući i ravnopravan način.

Pravilnik možete preuzeti u pdf formatu na poveznici:

Pravilnik o tehničkim i uporabnim uvjetima za svjetlovodne distribucijske mreže